Üsküdarlı Eğitimcilerin 4. Buluşması İlim ve Fazilet Vakfında Yapıldı

Üsküdar’da görev yapmış milli eğitim müdürleri, eğitim yöneticileri, eğitimciler, Üsküdar’da çalıştıktan sonra başka ilçe ve illerde milli eğitim müdürlüğü yapmış eski milli eğitim müdürleri, İstanbul’un önemli okullarında okul müdürlüğü, il milli eğitim müdür yardımcılığı yapmış kişiler, eski teftiş kurulu başkanı ve eğitimle iç içe olmuş kişilerin 4. Üsküdar buluşması  eğitim amaçlı İlim ve Fazilet Vakfını kurmuştur Eğitim Kurumlarının Üsküdar’daki binasında kahvaltıda bir araya geldi.

2000’li yıllardan sonra Üsküdar’da milliyetçi bakışı benimseyen okul yöneticileri ve eğitimciler en az yılda bir kere bir araya geliyorlardı. Türk Eğitim-Sen kurulduktan sonra Türk Eğitim-Sen düzenlediği çeşitli yemek ve kahvaltılar vesilesiyle sık sık görüşmeler oluyordu. O zamanlarda okul yöneticilerinin kahir ekseriyeti Türk Eğitim-Sen üyesi veya sempatizanı olması da bunun ana sebeplerinden idi. Üsküdar ilçesin de faaliyet alanı içinde olduğu Türk Eğitim-Sen İstanbul 3 nolu şubesi bu buluşmaların hem organize ediyor hem de finansmanı sağlıyordu. Türk Eğitim-Sen İstanbul 3 Nolu Şubenin teşkilat başkanı, sonrası bir dönem şube sekreteri  ve iki döneme yakında şube başkanlığını yapan Mehmet Arslan’ın da okul müdürü olması bu buluşmaların sık yapılmasının sebeplerinden birisiydi. Daha sonra gelen şube başkanları bir araya gelmeyi işlemini yılda bir kereye, bazen de iki yılda bir yapmışlar. Uzun pandemi sebebiyle gelişen ferdiyetçi bakış ve tek kişilik anlayışta bunda büyük etken olmuştu.

24 Kasım 2023 tarihinde Üsküdar Kalkandere Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Üsküdar’daki  binasında Üsküdar’ın emekli eğitimcilerine bir kahvaltı verdi. Emekli eğitimciler bu kahvaltı vesilesiyle görüşmekten çok mutlu oldular. Bir çok eğitimci hayatının en güzel yıllarını verdikleri camialarında bu önemli günde aranmamış; okul ve kurumlarda yapılan 24 Kasım Öğretmenler günü etkinliklerine davet edilmemişti…

İşte bu kahvaltıda, bir çok emekli okul müdürü Türk Eğitim-Sen İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı emekli okul müdürü ve Kamudannethaber.com haber sitemizin yazarı ve genel yayın sorumlusu  Mehmet Arslan’a “Başkanım biz ne zaman bir araya gelebileceğiz? Sendikamız, bir çok milliyetçi STK’lar dahil, hiç halimizi soran eden veya bir yere çağıran yok” diye yakınmıştı. Emekli okul müdürü ve sendikacı olan genel yayın sorumlumuz Mehmet Arslan eski eğitimci ve iş adamı, Talip Yahşi Bey'le irtibata geçerek sahibi olduğu Ümraniye Alemdağ Caddesinde 112 numarada, Era Palace Hotelde 4 Ocak 2024  kahvaltıda bir araya gelinmesine vesile olmuştu. Bu toplantıda senede en az iki kere bir araya gelme kararı alınmıştı. Bu kahvaltıya daha önce Üsküdar’da okul müdürlüğü yapmış Mustafa Sarıkaya da davet edilmişti. Mustafa Sarıkaya Bey o kahvaltıda Kadıköy’deki görev yaptığı okuldan Mayıs ayında emekli olacağını bu sebeple onu yalnız bırakmaması gerektiğini ve bu kahvaltıya katılım sağlayan herkesi beklediğini ifade etmişti…

Daha sonra Mustafa Sarıkaya Bey herkesi 6 Martta okulda vereceği kahvaltıya davet etti. Ümraniye buluşmasına katılanların kahir ekseriyeti ve İstanbul Milli Eğitim Eski Müdürü, eski il müdür yardımcı, eski milli eğitim müdürleri, İlim ve Fazilet Vakfı Başkanı, başkan yardımcısı, emekli müfettişler ve milli eğitime müteahhitlik hizmetleri veren bir eğitim gönüllüsü katılmıştı. Orada alınan bir kararla bir sonraki toplantıyı Üsküdar Lisesi Müdürü Nedim Güney Bey’in organizesi ile Mahmut Ekşi Bey’in başkanlığını yürüttüğü İlim ve Fazilet Vakfı’nda yapılmasına karar verilmişti…

18 Mayıs Cumartesi günü bu sebeple İlim ve Fazilet Vakfı’nın öncelikle misafirler başkanlık odasında karşılandı. Daha sonra kahvaltının verileceği  salona geçildi. Salona geçildiğinde beyaz örtü ile örtülmüş masaların üzerinde servislerin hazırlandığı görüldü. Herkes oturduktan sonra sıcak çaylar görevliler tarafından servis edildi. Bir taraftan da sımsıcak pastalar, patates kızartmaları, yeni pişirilmiş menemenler ve daha bir çok yiyecekler masalara servis edilmeye başlandı. Görevliler habire masalara çeşitli kahvaltılıklar taşıyorlardı. Boşalan çay bardakları nazik, becerikli ve dikkatli personeller tarafından anında dolduruluyor. Derken  bir yürüyen bir yemek servis sepetinin kapağı açılınca mıhlamanın mükemmel kokusu salonu sardı. Herkes yüzünde bir mıhlama yiyebileceği için tatlı ve memnunluk ifade eden gülümseme oldu. Yenildi çaylar içildi. Masalara termosla çaylar da konuldu…

Sonra, yemek duası okundu. Duanın okunmasından sonra vakıf Başkanı Mahmut Ekşi İlim ve Fazilet Vakfı’nın tarihi hakkında şöyle bilgi verdi:

Babalarımız ve amcalarımız buralarda inşaat yaparken 1972 yılında rahibe okulu olan ahşap binayı satın alıp tamiratını yaparak bu binada eğitim amaçlı İlim ve Fazilet Vakfını kurmuşlardır. Bu vakıfta kız çocuklarına Kuranı Kerim ve İslami konular öğretiliyordu. 2500 öğrencinin yaklaşık 1250 tanesi yurt dışındaki soydaşlarımızdan ve Balkan Ülkelerinden geliyordu. Bu öğrencileri daha sonra dışarıdan bitirme imtihanlarına hazırlayarak lise veya İmam-Hatip Okulu mezunu olmalarına yardımcı oluyorduk. 12 Eylül İhtilalinden sonra bu kursun kapatılması baskısıyla baş başa kalınca binayı koleje çevirdik. Babam bu durumu çok tepki vermişti. Ancak benim vakıf başkanlığım döneminde 2010 yılında binaya girmiştir. Binamızın kapasitesi 2000 kişi olmasına rağmen halen 1000 öğrencimiz vardır. Diğer özel okullara nazaran kıymetsiz bir bedelle öğrenci alıyoruz. Bir çok insan bu bedele bile itiraz ediyor. Ama bu kurumun da bir şekilde dönmesi lazım. Vakfımızın her seviyede bir çok eğitim kurumları vardır. Dost, arkadaş ve Türkiye sevdalılarının vakfımıza ilgisini bekliyoruz. Bizler vatana, millete hayırlı vatandaş yetiştirmek için büyük gayret ediyoruz. Hepiniz tekrar hoş gediniz ve her zaman bekleriz” diyerek konuşmasını bitirdi.

Mahmut Ekşinin konuşmasından sonra Vakfın ikinci başkanı konuşmasını yaptı. Sonra emekli olacak olan okul müdürü Mustafa Sarıkaya, eski okul müdürü Mehmet Keskin, eski il milli eğitim müdürleri, Hüseyin Özcan, Yusuf Sezer, Eski Üsküdar İlçe Müdürleri İlyas Tekin ve Saadettin Gül ve İstanbul Milli Eğitim müdürlüğü Müfettişler Kurulu Başkanı Muzaffer Canıdemir konuşmalar yaptılar. Kapanış konuşmasını ise eğitim duayeni İstanbul’un en önemli okullarında okul müdürlüğü ve İstanbul Milli Eğitim müdürlüğünde şube müdürlüğü ve İl Müdür yardımcılığı yapmış Sakin Öner Bey kapanış konuşmasında çeşitli milli konulara dikkat çekti.

Katılımcılardan Sakin Öner, İlyas Tekin, Kenan Surbeyan Türk Edebiyatı Vakfında eski İstanbul Milli Eğitim Müdürü ve Öğretmen Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey’in konferansına katılmak için ayrıldılar. Kalanlar çayların eşliğinde saat 13.00 e kadar sohbetlerine devam ettiler. Katılımcıların hepsi Mahmut Ekşi Bey’e bu olağanüstü misafirperverlikten dolayı teşekkür etmiştir. Sohbetlerin bittiğinde katılımcılar ayrılırken Vakıf Başkanı Mahmut Ekşi Bey diğer vakıf yöneticileri ve görevliler katılımcıları yolcu ettiler.

Eğitime ve eğitimcilere değer veren ülkenin kalkınmasına değer verir. Bu sebeple eğitime ve eğitimciye yakın duranlara Türk Milleti adına teşekkür etmek vatani bir borçtur.

Kamudannethaber.com