Şanlıurfa'da Öğretmen Akademileri açıldı

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Dr.Ömer Faruk Yelkenci, Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen "2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Şanlıurfa Öğretmen Akademileri Açılış Programı"ndaki konuşmasında, Öğretmen Akademileri'nin birinci amacının, öğretmeni bulunduğu çevrenin dışına çıkarmak olduğunu söyledi.

Öğretmenlere, alışkanlıklarının ve rutinlerinin dışında da beslenebilecekleri bir dünya olduğunu göstermek istediklerini ifade eden Yelkenci, şöyle konuştu:

"Öğretmen akademilerinin bir özelliği de gönüllülük esasına dayalı olmasıdır. Başvurular alınır, isteyenler başvurur ve katılır. Bu gönüllülük esasının da çok önemli bir fark olduğunu, bu gönüllü öğretmenlerimizin kendilerini taşıdığı o değerlerin öğretmen akademilerine çok önemli şeyler kattığını da özellikle ifade etmek isterim. Öğretmenlerimiz ne kadar çok kültür membaından beslenirse, şehirle ve insanla temas ederse o kadar kendi dünyaları genişleyecektir diyoruz. Ve böylece bulunduğumuz çevreyle o evren arasındaki, duygudaki, düşüncedeki ve eylemdeki birlikteliği daha çok sağlamış olma imkânını yakalayacağız. Bu bizim için çok önemli bir noktadır" dedi.

Programda Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak da bir konuşma yaptı. Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi'ni Bakan Yardımcısı Yelkenci ile paylaştığını ifade eden Vali Şıldak, ,Bakanlığın Şanlıurfa'ya pozitif ayrımcılık yaptığını belirtti ve "Buluşmamız çerçevesinde ilimizde gerçekleştiğimiz, Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi'ni Bakan Yardımcımızla da paylaşmış olduk. İlimizin ihtiyaçları her zaman bakanlığımız tarafından önceleniyor. Bunun için de Şanlıurfa'ya yönelik sürekli bir pozitif bakış var. Bu açıdan Milli Eğitim Bakanımız nezdinde tüm bakanlık kademelerine teşekkür ediyorum. Bunlara rağmen ilimizde eğitimde halen eksiklikler var ama yapılan akademik ve fiziki tüm bu çalışmalar Şanlıurfa'da eğitimi çok daha iyi yerlere taşıyor ve taşımaya da devam edecektir" dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu yaptığı konuşmada "Manevi enerjisi yüksek nesiller, manevi ve duygusal enerjisi yüksek öğretmenlerin elinde yetişecektir. Bu amaçla bugün açılışını yaptığımız ve Sayın Ömer Faruk Yelkenci Bakanımızın ilk dersini vereceği Şanlıurfa Öğretmen Akademileri, öğretmenlerimizin sadece akademik anlamda değil, ihtiyaç duydukları diğer alanlarda da kendilerini geliştirmelerine imkan sağlayacaktır.

İlimizdeki resmi- özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmen ve eğitim yöneticileri, alanında uzman isimlerle bir araya gelerek; edebiyat, müzik, şehir ve kültür alanlarında, Şanlıurfa'nın zengin tarihini ve kültürel mirasını ele alan birbirinden farklı başlıklarda eğitim alacaklardır." Dedi.

Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen program, müzik dinletisiyle sona erdi.

Bilgi, tecrübe ve kabiliyeti ile belli bir saygınlığa ulaşmış kişilerin sosyal ve kültürel birikimlerinin öğretmenlerimize aktarılması, bu kazanımların öğretmenlerimiz aracılığıyla öğrencilerimize aktarılması ve böylece gelecek nesillere taşınması büyük önem taşımaktadır. Şanlıurfa'nın tarihi dokusunda kök salan kültürel değerlerin ve medeniyetimizin zenginliğinin, öğretmenlerimiz vasıtasıyla gelecek kuşaklara aktarılması, bu eşsiz şehrin kültürel birikimini de yaşatacaktır.

Şehrimizde açılacak olan Edebiyat Akademisi, Müzik Akademisi, Şehir ve Kültür Akademisi ve Biyografi Akademisi aracılığıyla, bilgi, beceri, görüş, düşünce ve eserleri ile öne çıkan uzman kişilerin öğretmen ve yöneticilerle bir araya gelmesi hedeflenmektedir. Bu akademilerde, Şanlıurfa'nın edebiyat, müzik ve kültür alanındaki köklü geçmişi, uzman isimler tarafından ele alınacak ve şehrimizin zenginlikleriyle öğretmenlerimizin eğitimine katkı sağlanacaktır." denildi.

Biyografi Akademisinde;

Prof.Dr.Ekrem Bektaş, Şair Nabi'nin, Eğitimci Yazar Mehmet Sarmış M.Akif İnan'ın, Eğitimci Mehmet Aslaner, İbn-i Teymiye'nin, Prof.Dr.Hüseyin Akpınar Urfalı musikişinasşarları, Şair Yazar Mehmet Kurtoğlu Hüseyin Peyda'nın, Prof.Dr.Abdullah Ekinci, Harran Okulu'nun, Prof.Dr. Sedat Benek, Battani'nin, Doç.Dr. Ömer Sabuncu Behçet Arabi'nin, Prof. Dr. Ali Tenik, Dede Osman Avni Şezali Ali Dede, Eğitimci Yazar Eyyüp Azlal Nihat Armağan'ın,  ve Eğitimci Yazar M.Emin Karahan ise Abdulkadir Karahan'ın hayatını anlatacak.

Müzik Akademisinde;

Sabri Kürkçüoğlu, Halil Sezgin, Abuze Akbıyık, İsmail Karaca, Aşık Sefai, Hüseyin Akpınar, Osman Güzelgöz, Halil Balıkçıoğlu, Şükrü Üzümcü, Ozan Baldan, Gökhan Yalçın, Mercan Özkan katılacak.

Edebiyat Akademisinde;

Prof.Dr. Nabi Avcı, Dr.Ali Gemuhluoğlu, Temel Hazıroğlu, M.Önal Mengüşoğlu, Prof.Dr.M.Nur Doğan, Duran Boz,  Prof.Dr. Mehmet Kazım Arıcan, Prof.Dr. A.Atilla Şentürk, Prof.Dr. Ekrem Bektaş, Prof.Dr. Levent Bilgi, Şair Yazar Ali Ayçil ve Şair Yazar Mahmut Karakaş katılacak.

Şehir ve Kültür Akademisinde;

Prof.Dr. Abdullah Ekinci,  Yazar Vedat Akıllı, Eğitimci Senarist Süleyman Çoban, Prof.Dr. Şevket Ökten, Eğitimci Yazar Adil Saraç, Emekli Öğretim Görevlisi Kültürel Miras Araştırmacısı Sabri Kürkçüoğlu, Doç.Dr. Fatma Çakmak, Prof.Dr. Mehmet Önal, Prof.Dr. Mahmut Kaya, Prof.Dr. Mehmet Sait Şahinalp, Prof.Dr. Mithat Arman Karasu ve Prof.Dr. Necmi Karul katılacak.